Gdańsk Europejską Stolicą Kultury Gastronomicznej 2025

Nicola Gurłacz 2025-01-24
UDOSTĘPNIJ:
Wiceprezydent Gdańska Emila Lodzińska odbierająca tytuł Europejskiej Stolicy Kultury Gastronomicznej 2025 dla Gdańska fot. ECNG
Wiceprezydent Gdańska Emila Lodzińska odbierająca tytuł Europejskiej Stolicy Kultury Gastronomicznej 2025 dla Gdańska fot. ECNG
Nie od dzisiaj wiadomo, że polska kuchnia jest doceniana za swoje unikalne smaki i bogatą tradycję. W końcu w 2024 roku zajęła 11. miejsce w rankingu 100 najlepszych kuchni świata. Dopiero co zaczął się 2025 rok, a Gdańsk zdobył tytuł Europejskiej Stolicy Kultury Gastronomicznej 2025.

Gdańsk na kulinarnej mapie Europy – miasto pełne wyróżnień


Gdańsk 23 stycznia 2025 roku stał się jako drugie miasto w Polsce Europejską Stolicą Kultury Gastronomicznej. Tytuł w Madrycie odebrała Emilia Lodzińska - wiceprezydent Gdańska. W 2019 roku po raz pierwszy ten tytuł zdobył Kraków. Nagroda przyznawana jest przez Europejską Wspólnotę Nowej Gastronomii (ECNG), która została założona w 2015 roku w Lizbonie, w ramach Międzynarodowej Akademii Gastronomicznej. 


Gdańsk został doceniony za ogromny rozwój sektora gastronomicznego, innowacyjne podejście do kulinariów oraz za promowanie lokalnych produktów i tradycji kulinarnych regionu. Przyciąga zarówno turystów, jak i miłośników dobrej kuchni. Gdańsk stawia na różnorodność oferując dania, które odpowiadają na potrzeby osób z różnymi dietami, w tym wegetarian, wegan, oraz osób na diecie bezglutenowej. 


INNI CZYTALI TAKŻE: Gdańsk Świetlną Stolicą Polski? - trwa głosowanie


Gdańsk nie z jedną, a dwoma gwiazdkami Michelin 


Miasta z województwa pomorskiego zostały również docenione w zeszłym roku przez wydawnictwo Michelin, które ponad 100 lat temu miało inspirować kierowców do podróży samochodem. 2024 rok był szczególny dla pomorskiej gastronom. Inspektorzy docenili w sumie 19 miejsc z tego regionu. Nie zabrakło również złotej gwiazdki, która jest uznawana na całym świecie, jako jedno z najbardziej prestiżowych wyróżnień przyznawanych restauracjom. System oceny opiera się na kilku kryteriach, takich jak jakość składników, technika przygotowania dań, spójność smakowa, kreatywność, a także stosunek jakości do ceny. Złota gwiazdka Michelin została przyznana gdańskiej restauracji fine dining Arco by Paco Pérez znajdującej się na 33. piętrze Olivia Star - łączy polskie składniki z włoskimi i hiszpańskimi akcentami. 

Do tej pory przewodnik Michelin uwzględnił łącznie 5 restauracji z jedną gwiazdą oraz 1 restaurację z dwoma gwiazdkami z Polski. W 2024 roku restauracja z Gdańska - Eliksir otrzymała pierwszą w Polsce zieloną gwiazdkę Michelin. Wyróżnienie przyznawane jest liderom w zakresie zrównoważonych praktyk, zmniejszających wpływ restauracji na planetę. Obejmuje m.in. odzyskiwanie oleju kuchennego do użycia jako paliwo czy wykorzystywanie skórek cytrusów w kordialach i syropach.