Gdańsk 23 stycznia 2025 roku stał się jako drugie miasto w Polsce Europejską Stolicą Kultury Gastronomicznej. Tytuł w Madrycie odebrała Emilia Lodzińska - wiceprezydent Gdańska. W 2019 roku po raz pierwszy ten tytuł zdobył Kraków. Nagroda przyznawana jest przez Europejską Wspólnotę Nowej Gastronomii (ECNG), która została założona w 2015 roku w Lizbonie, w ramach Międzynarodowej Akademii Gastronomicznej.
Gdańsk został doceniony za ogromny rozwój sektora gastronomicznego, innowacyjne podejście do kulinariów oraz za promowanie lokalnych produktów i tradycji kulinarnych regionu. Przyciąga zarówno turystów, jak i miłośników dobrej kuchni. Gdańsk stawia na różnorodność oferując dania, które odpowiadają na potrzeby osób z różnymi dietami, w tym wegetarian, wegan, oraz osób na diecie bezglutenowej.
Miasta z województwa pomorskiego zostały również docenione w zeszłym roku przez wydawnictwo Michelin, które ponad 100 lat temu miało inspirować kierowców do podróży samochodem. 2024 rok był szczególny dla pomorskiej gastronom. Inspektorzy docenili w sumie 19 miejsc z tego regionu. Nie zabrakło również złotej gwiazdki, która jest uznawana na całym świecie, jako jedno z najbardziej prestiżowych wyróżnień przyznawanych restauracjom. System oceny opiera się na kilku kryteriach, takich jak jakość składników, technika przygotowania dań, spójność smakowa, kreatywność, a także stosunek jakości do ceny. Złota gwiazdka Michelin została przyznana gdańskiej restauracji fine dining Arco by Paco Pérez znajdującej się na 33. piętrze Olivia Star - łączy polskie składniki z włoskimi i hiszpańskimi akcentami.
Do tej pory przewodnik Michelin uwzględnił łącznie 5 restauracji z jedną gwiazdą oraz 1 restaurację z dwoma gwiazdkami z Polski. W 2024 roku restauracja z Gdańska - Eliksir otrzymała pierwszą w Polsce zieloną gwiazdkę Michelin. Wyróżnienie przyznawane jest liderom w zakresie zrównoważonych praktyk, zmniejszających wpływ restauracji na planetę. Obejmuje m.in. odzyskiwanie oleju kuchennego do użycia jako paliwo czy wykorzystywanie skórek cytrusów w kordialach i syropach.