ZOBACZ TAKŻE: Pysznie, zdrowo, regionalnie! Festiwal Smaków Regionalnych
Mięso, warzywa, owoce. Można bezpośrednio umówić się z rolnikiem, na przykład przez stronę internetową. Można skorzystać z regionalnego targu. Ale zazwyczaj rzeczywistość jest bardziej skomplikowana.Zapraszamy do oglądania naszych programów na YOUTUBE!
Janusz Marcyniuk od dwudziestu lat prowadzi zakład przetwórstwa mięsa i ryb. On i inni drobni dobni producenci żywności z Pomorza zjednoczyli siły i zawiązali stowarzyszenie. Chcą doprowadzić do zmian w prawie, które będą sprzyjać i wspomagać te przedsiębiorstwa, które są małe oraz produkują bardzo zdrową żywność.Bezpieczeństwo żywnościowe - to jeden z głównych argumentów padających na sali. Stąd konkretny postulat: 40 procent powierzchni w dużych marketach dla drobnych rolników, wytwarzających na najwyżej regionalną skalę.
Stowarzyszenie „Pomorze” wspierające rolników, mikro i małe polskie przedsiębiorstwa - tak brzmi pełna nazwa - zebrało się po raz pierwszy. W spotkaniu zorganizowanym w Pomorskim Ośrodku Doradztwa Rolniczego w Lubaniu, wzięli udział samorządowcy, producenci rolni i przedstawiciele instytucji wspierających wiejską przedsiębiorczość.