Pysznie, zdrowo, regionalnie! Trwa Festiwal Smaków Regionalnych

2025-03-01
UDOSTĘPNIJ:
Pysznie, zdrowo, regionalnie! Trwa Festiwal Smaków Regionalnych
Blisko 200 wystawców z sześciu województw przywiozło do Gdańska swoje produkty regionalne. Gęsina z Kujaw, anchois od rybaków z Jastarni, kiszony śledź z Łodzi czy wędliny od myśliwych ze Śląska - a tego i wielu innych specjałów spróbować można w Amber Expo na Festiwalu Smaków Regionalnych. Wydarzenie potrwa do niedzieli, wstęp wolny.

ZOBACZ TAKŻE: Ponad 100 kg narkotyków na dnie Zatoki Gdańskiej

Festiwal Smaków Regionalnych - to pierwsze i największe targi prezentujące regionalne produkty z różnych stron Polski.

Co można tu znaleźć? Zacznijmy od pszczelarzy z Żuław. Spotkania z nimi to potężna dawka wiedzy - nie tylko o miodzie, ale też m.in o wosku - nazywanym na świecie „cudem natury”. U gospodyń z Szemuda wiele tradycyjnych produktów, w tym gorące „plince”, czyli placki ziemniaczane.

Zapraszamy do oglądania naszych programów na YOUTUBE!

6ad9a8c9b4a441ad8861449d6bbdb851.jpg

Nie w Gdańsku i nie w Gdyni. W Suchym Dworze powstało lodowisko całoroczne

Tradycyjne wyroby prezentowali m.in myśliwi ze Śląska, a ci z Pomorza serwowali myśliwskie chili con carne.

Jak Pomorze to również ryby - a tu niespodzianki. Niespodzianki również u wystawców z Łodzi - śledzie kiszone. To na koniec jeszcze jeden region – Kujawy i gęsina. Walorów zdrowotnych ekologicznej gęsiny nie sposób wymienić.

To tylko niewielka część tego, co można zobaczyć i poznać podczas Festiwalu Smaków Regionalnych.

W programie Festiwalu również warsztaty kulinarne, gotowanie na żywo, występy muzyczne i wiele innych atrakcji. Wydarzenie w Amber Expo potrwa do niedzieli.

Sprawdź inne najważniejsze informacje z Pomorza!